kolmapäev, 16. september 2009

Eestimaalaste oodatav eluiga

Postimees: Eestimaalaste oodatav eluiga purustas 50 aasta rekordi (ning mitte kõige intelligentsemad kommentaarid takkaotsa ka)

Kes veel asja väga hästi ei mõistnud:

Artikli iva on mitmetine, aga seda pole vist eriti täpselt välja toodud (konjunktuurne kantseliit?).
  1. Statistikat oodatava eluea kohta on vähemalt uue Eesti ajal kogu aeg tehtud ja seda saab ka tagantjärele teha, arvutades vastavalt vanemate andmete sündide ja surmade (ja rännete) numbrid lihtsalt kokku. Iseasi, kas 50 aasta tagused numbrid väga õiged olid, sest ametlikke andmeid võidi ja saadi nõukogude ajal moonutada. Seega on numbrid saadud vastavalt olemasolevatele andmetele, olgu siis nende kvaliteediga nii nagu on.

  2. Ma ei märganud oodatava eluea tõusu kohta väljatoodud põhjuseid. Ainus ega ka määrav faktor pole mitte ainult positiivne iive, vaid ka enneaegsete surmade vähenemine.

    Selle fenomeni näitajaiks on sellel ja eelmisel aastal (mille andmete põhjal arvud saadi) vähemalt kaks head uudist ja üks mittehea:

    • Surmaga lõppevate autoõnnetuste suur vähenemine (50 aasta parim tulemus);
    • Suitsu- ja tuledetektorite kohustuslikuks tegemine, mille tulemusel siis surmaga lõppevate tulekahjude oluline vähenemine;
    • Masu: osa inimesi rahapuudusel välja reisida ei saa ja jääb Eestisse, sisseränne on piiratud ja illegaalseid immigrante riiki ei lasta. Samas on tööjõu vaba liikumise tingimused EL-is põhjustanud selle, et riskialtimad inimesed on välja rännanud ja teevad välismaal tööd.