teisipäev, 11. jaanuar 2011

Me ei vaja uut valimisseadust

Asi on paljuski selles, et meil Eestis kehtib (modifitseeritud) D'Hondt-i meetod, mille kasutustulemus on see, et Eestis valitakse erakondi ja mitte isikuid/kandidaate.

Punktiga "võitja saab kõik" (ehk "First Past the Post", nagu seda näiteks Ühendkuningriikide valimissüsteemi lihtsustatult kirjeldatakse), kus kõige rohkem hääli saanud partei saab võitjaks, ei ole ma üldse nõus.

Nimelt seetõttu, et kui kõige rohkem hääli saanud partei vaated (korruptiivsus ja riigikorra õõnestamise soov) erinevad diametraalselt ülejäänud parlamendi vaadetega, ei taha mina üldse, et säärane partei võimule saaks. Eriti veel, kui kogu rahva enamus selle partei poolt hääletanud ei ole.

Mõttekas ongi praegune süsteem, kui ebameeldiva partei ja ka opositsiooni esindajate vastaseid on parlamendis proportsionaalselt rohkem, siis võidu saab loomulikult kooslus, mida toetab suurem rahva enamus. — Näitlikus olukorras, kus parlamendis on 101 kohta, ei saagi "sotsiaalselt hooliv" partei või parteide kooslus võitu (valitsusse) isegi siis, kui säärane partei on saanud kõige rohkem hääli, kuid vaid 30 kohta Riigikogus ning teine lihtinimese jaoks sarnaste vaadetega partei 15 kohta (mõlema peale kokku 45 või näiteks 30+8+7, kui on kolm sarnaste/kattuvate vaadetega parteid); ainult et sellisel juhul puudub nendel parlamendis ikkagi enamus: teisel pool on 56 parlamendiliiget, kes kuuluvad paremerakondadesse. Peale koalitsiooniläbirääkimisi otsustavad 56 parlamendisaadikut saanud erakonnad moodutada koalitsiooni või seda jätkata. President samuti arvutab veidi, teeb omad järeldused ja annab ülesande valitsuse moodustada erakonnal, mis sai maailmavaatelise enamuse saanud ja kokkuleppe moodustanud blokis (56) kõige rohkem parlamentääre (kui see erakond sai 30 häält ja teine 26).

Maailmavaateline enamus kuulub erakondade kooslusele, milline hoiab poliitilist liini, mis oleks riigile ja rahvale kasulik (ja mitte kahjulik).

Eestis moodustavad riigile ja rahvale (et riik ongi rahvas) hea koosluse nö valged erakonnad, kelle hulka kuuluvad Isamaa ja Res Publica Liit, Reform, Sotsiaaldemokraadid ja Rohelised. Rahvaliit jääb nende lähedale, sest minu arusaamist mööda ei ole nende üldine joon õõnestada või kahjustada riiklust. Keskerakond nende hulka ei kuulu.

Maailmavaateliselt suudaksid Keskerakonnaga koos olla Reform (Kallase valitsus), Sotsiaaldemokraadid (Tallinna linnavalitsuses Pihliga) ja võib-olla Rahvaliit (sest nagu ka Keskerakond, on nad on praegu opositsioonis, kuid võivad vajadusel hääletada koalitsiooniga koos).

Näide elust: Keskerakond valitsusse igal juhul ei saa, sest rahva enamus on hääletanud nende erakondade poolt, mis on Keskerakonna vastu. Samamoodi ei ole Edgar Savisaar kunagi olnud taasiseseisvunud Eesti Vabariigi peaminister.

• Jüri Saare hinnang, milles ta ei pea Eesti praegust poliitilist- ja valimissüsteemi võrrelduna arenenud Lääne demokraatiatega millekski, on kohatu ja küüniline.

Esiteks on Eesti nii ajalooliselt kui kultuuriliselt alati olnud Lääne osa ja seda ka nüüdki, kui me kuulume Euroopa Liitu, NATO-sse, OECD-sse, oleme Eurotsooni liige ja Schengeni viisaruumis. Ning mis siis, et me ei ole veel nii rikkad. Rikkuse saavutamine ei ole pelgalt aastate, vaid aastakümnete töö.

Eesti valimissüsteemis kasutatav D'Hondt-i meetod on kasutusel Islandil, Soomes, Taanis, Hollandis, Belgias, Austrias, Hispaanias, Portugalis, Jaapanis, Šotimaal, Walesis ja Põhja-Iirimaal.

Kõigis nendes riikides on Eestiga võrreldes osaliselt või suuresti pikem demokraatiakogemus ning Eesti demokraatia ja valimissüsteem on oma praegustelt põhimõtetelt täiesti võrreldav nende riikide demokraatiatega.

Et Eestile on kasulik nö valgete ja/või ka paremerakondade võim, tuleneb sellest, et seni kuni Riigikokku ja kohalikule tasandile satuvad ka Eesti maa ja rahva kahjuks kallutatud jõud, tuleb alatasa (olukorrale vastavalt mitte tingimata kogu aeg) tegelda sellega, et Eestile kahjulikud jõud võimule ei saaks ning et nende võimalused juba omatavat võimu kuritarvitada oleksid võimalikult piiratud.

Kuni olukord praeguse riigikorra ülalhoidmiseks täielikult lahenenud ei ole, siis senimaani ongi kogu ülaltoodut arvestades jäänud Eestis laiem poliitiline diskursus (arutlustase) ahtakeseks: poliitiline välisvaenalane hingab liiga lähedalt kuklasse ja lihtlabane "krae üleskeeramine" siinjuhul ei aita.

Kõigest sellest johtuvalt näiteks käibki Tallinna ja riigi omavaheline kemplemine ning korruptsiooniskandaalid Keskerakonna ümber.

Ning on tõesti tõsi, et kuna poliitiline diskursus on aher, sest Eesti on endast sõltumatutel põhjustel mitmeski mõttes ellujäämisrežiimis, saavad kannatada ka need erinevad rahvakihid, kes algmisel ja lihtsamal tasandil tõesti vajavad toetust, kaitset ja hoolivust. Meil lihtsalt ei ole seda luksust turvalisusele, mida on belglastel, kes saavad nautida oma maa valitsuskriisi (selle moodustamise kriisi) flaamide ja valloonide pideva kemplemise pärast.

Tõepoolest, Eesti demokraatias on palju arenguruumi.
Jüri Saare esitatud drastilisi variante mina mingil juhul ei toetada ei saa. See-eest Delfi kommentaariumis tqnise väljatoodud variant parteinimekirjade moodustamisest näiteks sisevalimiste teel on teretulnud.

laupäev, 1. jaanuar 2011

The blame game: SGA fans against SGU

Why some SGA fans didn't give a chance to SGU

The GateWorld forum rules have it over there, that posters cannot trash-talk other posters and fans, so it's best to opinionate about bad fans here. Admittedly, I am a huge "Stargate Universe" fan and therefore offer my opinion on the whole situation. Once I had finished writing on this topic, I realised that apart from unproductive blame games, it's better to know what went wrong and how to fix it and to look forward to how to keep SGU going.

There is a raft of "Stargate: Atlantis" (SGA) fans that hated and still hate "Stargate Universe" (SGU) from the outset, because "their baby" (SGA), which never was theirs in the first place, was cancelled.

The better strategy would have been to have two of the same shows cohabiting, with the option for SGA to conclude timing-wise the way "Star Trek: The Next Generation" did after the introduction of "Star Trek: Deep Space Nine".

Only that all SGA stories had been explored and any new episode would have been a rehash of anything from before, including, but not limited to the realm of 11 seasons of "Stargate SG-1" and other science fiction shows.

The bitch and moan about "coulda, woulda, shoulda" is nevertheless pointless in here, because SGU is so good that I wouldn't want to change anything in the many a chain of events, where, for example, decisions were made for casting and who does the theme tune and the score and who would be the writers.

Reasons for SGA fans' hate/anger because of cancellation:
  • SGA fans felt as disenfranchised as a junkie would feel himself in rehab; In short, they were having terrible withdrawal symptoms.
  • Are some SGA fans psychotic/sociopathic devoid of remorse and empathy? Yes.

    Why, you may ask? — They were willing to give low ratings to SGU as a matter of payback and in order to get a "Stargate: Atlantis" movie or some continuation of that cheesy show. — While at the same time not keeping in mind the health of the whole Stargate franchise. In these times, no less.

    Devoid of remorse and empathy? Well, the "Sister Act" question and the article linked below explain that people devoid of such emotions are willing to do anything to get what they want. Unwillingness to consider a quality TV show by expressing opinion against it in bad faith are not legally punishable. Nevertheless, it is morally reprehensible: like bad-mouthing licorice and the people who really like it. That candy is also dark.

    There is a popular, oversimplified and over-applied urban-mystery-type questionnaire consisting of just one question that pertains to detecting psychopaths and sociopaths. If anyone reads this, then you might probably know what the question is about; only that it was debunked.

    While licorice candy is a type of food and may be produced by different confectioneries, "Stargate Universe" is a single tv show and neither is it an open source project (which may survive on the whims of enough willing developers and users) and is therefore dependent on viewership, along with viewer response to advertisements, ratings (Nielsen boxes+DVRs+IPTV solutions) and cable subscriptions.
     
  • Are U.S. viewers really this bad? I hope not. But subscribers to SyFy, a cable channel which as of recently has further committed itself to airing wrestling shows?? What about admirers of science fiction in general? Or is it just about bullets, bombs, and boobs? Or just the number of young people not willing to watch TV at a predetermined time? SyFy's moving SGU to Tuesdays from Fridays was detrimental to SGU, but not to the new wrestling show.

More Ideas for SGU's Future

What I hope and pray for, is to see the continuation of Stargate Universe both as a TV show and a franchise.

My ideas (which I am sure I have written about before) for The Powers That Be:
  • Before and until anything is clear about which television network is to pick up the show, MGM should make and promote a full-feature theatrical movie with the same actors and the same creative cast. The motion picture, if production is quick enough, could be released after Season II concludes on SyFy.
  • Crazy idea: Why not market episodes as movies shown in pictures theatres? You could extend them to be at least 60 minutes long, for example, and the movie market is worldwide and not dependent on revenue from television advertisers (I don't mind product placement that is smart). Make sure to release in different countries near-simultaneously.
  • Some forum posters have talked budget cuts, which I think are wrong. If cuts still happen, then it's best to reduce the number of episodes and not compromise on actors, the creative cast and production values, all of which affect series quality to a good degree.
  • I much appreciate musical montages, so do keep these.
  • If you haven't done that yet, publish an SGU soundtrack compilation both in CD and digital formats and maybe as an add-on in DVD sets (they're not cheap anyway, so value has to be added).
  • In addition to current and very good musical selections, I'd like to hear music in SGU by some of the following acts: One EskimO/Kristian Leontiou, Nine Inch Nails/Trent Reznor, Frontline Assembly/Delerium (who are in Vancouver, btw), Linkin Park, Sarah McLachlan, maybe even 30 Seconds to Mars and Kanye West. All these musical acts and projects have large and/or dedicated fanbases: having a never-before-released song in some episodes of the show is likely to bring in new viewers (make sure to create positive buzz/tweet beforehand).