laupäev, 4. juuni 2011

Miks Stargate Universe tegemine tühistati

See kõik on kahtlused ja spekulatsioon, kuid faktilised andmed vähemalt annavad teatud pildi sellest, mis võis olla "Stargate Universe" tühistamise taga.

Ameerika telekanal SyFy otsustas SGU tegemist eelmise aasta lõpus mitte uuendada peale seda kui MGM läks planeeritud pankrotikaitsesse (Chapter 11 bankruptcy protection). SGU finantseerimine oli SyFy ja MGM vahel pooleks. SyFy on USA kaabelkanal, mis kuulub NBC Universal alla ja viimase omanikud on 51% Comcast, 49% General Electric. Enne MGM pankrotikaitsesse astumist oli Comcast 20% MGM omanik (teistest meediaettevõtetest oli ka Sony 20% omanik). Kui MGM pankrotikaitsest väljus, sai MGM endale täiesti uue omanikeringi.

Võib väita, et SGU oli rohkem korporatiivpoliitika kui reitingute ohver. Minu kahtluste järgi võis MGM-ist voolata selle omanike taskusse suurel hulgal raha, niigi nõrgenenud MGM oli lõpuks suurtes võlgades ja ei suutnud enam võlgu üleval pidada. MGM on peale selle veel konkurent NBC Universal (Comcast) ja Sony stuudiotele.

Minu väitel võib olla kaalu, kuna ammugi võlgades MGM potentsiaalsed ostjad ütlesid 2008. ja 2009. aastatel, et nad enne MGM-i endale ei osta kui viimane läheb pankrotikaitse protsessist läbi, misjärel endised omanikud ettevõtet rohkem enam ei oma. — Sest võimalikud ostjad ei teadnud mitte ainult, et MGM-i rahaseis on vilets, vaid ka seda, et sealt voolab raha välja. Seetõttu nad nõudsidki ostu peatingimusena MGM-ile pankrotikaitsest läbiminekut, et raha äravoolule lõpp teha.

SyFy tõenäoliselt omab veel SGU-le ekslusiivset lepingut SGU uute osade esimesteks näitamisteks ja ma arvan, et leping veel kehtib. SGU-d loodeti teha 5 hooaega ja võib oletada, et leping kehtib viis aastat. Isegi kui MGM tahaks sarja kogu Stargate frantsiisi omanikuna teistel kanalitel näidata, ei ole see eksklusiivlepingu pärast võimalik — oletatavasti ootab MGM-i rikkumise eest suur leppetrahv, kui MGM SGU-d enne teatud aega mujal näitab. Ning nii ootab MGM, kuni leping otsa lõpeb ja MGM-l on siis vabadus SGU-d teistele Ameerika kanalitele pakkuda.

SGU madalate reitingute üheks põhjuseks võis olla osade "Stargate SG-1" ja "Stargate Atlantis" fännide äärmiselt valulik reaktsioon SGU võetud uue ja realistlikuma kvaliteedi suhtes, mispeale hakkasid need fännid SGU sarja infantiilselt vihkama ja seda muidugi ka mitte vaatama.
* Teine põhjus on see, et USA-s valitsev Nielseni reitingusüsteem on oma aja ära elanud, sest paljud inimesed enam telekat ei vaata ja vaatavad telesaateid alternatiivsete allikate kaudu.
* Kolmas põhjus on see, et SyFy kandis SGU reedeõhtuselt ajalt teisipäevaõhtusele ajale ja SyFy (endise nimega SciFi) tõi samale ajale ameerika wrestlingu. Teisipäevasele õhtule ülekandmisega "uskus" SyFy, et siis on ehk paremad reitingud, aga viga tehti selles, et ei arvestatud suviste ja sügiseste hooaegade erinevustega, kus antud käik oleks suvise hooaja puhul töötanud, aga sügisel olid samal ajal suurteks konkurentideks "Navy NCIS" protseduurisari ja "Tantsud tähtedega" Ameerika variant.
* Väidetakse, et SyFy kandis SGU üle meelega halvale ajale, et reitingud viletsad oleksid ja et siis oleks võimalik kuulutada SGU näitamine kahjumlikuks ja saada mingi suurem maksusoodustus, millele üks SGU produtsente Joseph Mallozzi viitas, küll mitte otsesõnu.

Vot nii.

Kas päike võib tulevikus ikkagi pilve tagant paista?

Lootust muidugi veel on, sest produtsendid ja näitlejad on öelnud, et ettenähtavas tulevikus SGU-d ei tehta. Kolm aastat ootamist, nagu vähemalt SGU-st endas lõpuks teada saab, on nähtavasti varjatud vihje eksklusiivlepingule SyFy-ga ja et selle lõpp tuleb ära oodata. Samal ajal on MGM-il soojas uus Bondi-film ja kaks "Kääbiku"-filmi ning selle kolme aasta jooksul on MGM-il siis ka aega koguda raha päris oma asjade tegemiseks. MGM-i asju ajab praegu Spyglass Entertainment, kust tuleb $500 miljonit laenu või investeeringuid, millega teha praeguseid ja tuleviku-projekte, mille pealt oleks võimalik teenida ja saadud tulu investeerida näiteks SGU tegemisse. Et siis kolme aastaga on lootust saada ka piisavalt raha, et SGU-d edasi teha ja siis mitte tingimata SyFy-s näidata.

Kommentaare ei ole: