teisipäev, 26. märts 2013

Estonian Air. Mida teha.

Jätk minu eelmisele postitusele.

Partsi haldusala

Estonian Airi kahjum ja Tero Taskila ning Jan Palméri tasu ei loe, sest pea kõigil rahvuslikel lennufirmadel läheb suuremal või vähemal määral halvasti. Teadupoolest oli Estonian Airil protsentuaalselt kõige väiksem kahjum kõigist nendest Euroopa rahvuslikest lennufirmadest, mis kahjumis olid.

Kivi MKM kapsaaeda on ehk see, et ei ole olnud piisavalt kannatust oodata, kuni üks strateegia (kasvõi Taskila oma) üldse käiku läheb, ja kuni ta elaks, et siis teada saada, kas see töötab või mitte. Sest antud hetkel tekib küsimus, et kas kahjum oleks Taskila juhtimisel hoopis väiksem olnud.

Kuna osa lennukeid on kasutamata, siis soovitan Estonian Airil nad mingi hetk käiku lasta ja juurutada nendega paindlik sündmustepõhine graafik, mis sõltuks rohkem hooajast ja sündmustest, à la kontsertid, laulupeod, spordivõistlused, PÖFF jne.: näiteks pakett, kus on sündmuse premium-piletid lennuga Eestisse ja tagasi, ja võib-olla isegi hotellitoad. Lisaks lennufirma-poolne täiendav infra erisuguse varustuse transportimiseks: muusikariistade ja mittestandardse kujuga sporditarvete turvaline transport ja käitlemine.

Koostööd saaks teha suursündmuste korraldajatega, hotellide ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (või mingi muu quangoga, sest EAS tahetakse vist üldse kinni panna), mispuhul riik võiks omalt poolt toetada ajakohase reklaamiga ntx välisriikides, sest Estonian Airi otse toetada vist ei saa.

Kui seda ei saa riik, mis on muuseas täiesti võimalik, siis seda saaks teha näiteks koostöös turismiettevõtetega, hotellide ja suuremate sündmuste korraldajatega. Praegu on selline seis, et nagu polekski Estonian Air Eesti turismiettevõtetega midagi huvitavat koos tegemas (ok, ma pole seda uurinud, kas üldse) ja igaüks nagu teeb mis ise tahab ja käib oma suunas.

Lisavariant oleks panna lennukid tööle Euroopas sinna, kus parasjagu on nõudlus lennureisidele suurem kui kohalik ressurss seda antud hetkel võimaldada suudaks.

Kommentaare ei ole: